Annonsørinnhold

DIGITALISERER TRANSPORTBRANSJEN: Robert Bengtsson-Fosen og kollegene i Zeekit AS er på full fart inn i transportbransjen med nye og smarte digitale løsninger som effektiviserer og gir en etterlengtet kontroll.

Sparer transportbransjen for millioner

Behovet for digitalisering har aldri vært større. Dessverre ender slike prosesser med store kostnader, få håndfaste produkter og misfornøyde brukere. Men det finnes unntak.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zeekit har utviklet IT-produkter siden begynnelsen av 2000 tallet. Bransje etter bransje har nytt godt av løsninger klekket ut av kloke hoder på Rosenholm i Oslo. Kunder som Veidekke, NCC, Hafslund, Omexom og Peab har alle suksess på nasjonalt nivå.

Det er sannsynligvis ikke tilfeldig. I stedet for å bruke tid og energi på områder de ikke er eksperter på, har de rendyrket sine kjerneområder og overlatt utviklingen av gode IT- løsninger til Zeekit AS. Og er det ett råd Zeekit-gjengen vil gi til transport- og logistikkbransjen akkurat nå, er det nettopp å gjøre mer av det du er god på.

VÆR SMART: – Det er unødvendig å bruke masse penger på utvikling av et IT-system du skal eie selv, når systemene allerede finnes, sier Per- Arne Ellefsen.

– Ledere bør være enda mer kostnadsbevisste enn noen gang nå, også når nye IT-løsninger skal bestilles. Det er enkelt å kjøpe en tjeneste eller et produkt, det som er vanskelig er å dra nytte av det. Vårt råd er derfor å bruke god tid på å finne en langsiktig partner og heller konsentrere deg om din kjernevirksomhet. Overlat utvikling til IT-folkene – det er digitalt bondevett, sier Per Arne Ellefsen, daglig leder i Zeekit AS.

Bruk spisskompetansen

Som gründer og daglig leder for et stort IT-selskap jobber Ellefsen hardt for å ligge i forkant, og han har flere kundehistorier å vise til. En av suksessformlene for Zeekit har vært å utvikle løsninger ingen av kundene har enerett på. I praksis har de utviklet et «lager» av løsninger, men kunden velger kun de -produktene det er behov for.

– Det er unødvendig å bruke masse penger på utvikling av et IT-system du skal eie selv, når systemene allerede finnes. Det er ikke det du skal bruke pengene dine på. Vi har mange kunder som har forstått akkurat det, og de er strålende fornøyd med å kunne fokusere på sin spisskompetanse, sier han.

En bedrift som har forstått nettopp dette er Moss Transportforum. Daglig leder Morten Nore så raskt at plattformene Zeekit AS kunne tilby for å systematisere asfalttransport var spennende.

– Til dette prosjektet ønsket vi oss en effektiv, norsk plattform som ikke var tungrodd. Verden svinger veldig fort og da må man kunne omstille seg. Det kan vi nå og det gir oss enda bedre forutsetninger for å være konkurransedyktige og mer lønnsomme, begynner Nore.

Sørger for effektivitet

Moss Transportforum, en av de største aktørene på Østlandet innen asfaltkjøring, valgte systemet CollectorPro. I utgangspunktet en avansert dynamisk plattform, men fin-tunet og konfigurert for hver enkelt kunde. For Moss Transportforum og Nore gir systemet blant annet stor verdi i å kunne følge med på hvor flaskehalsene er.

NB: Saken fortsetter under bildet.

DEKKER HELE POROSESSEN: Fra bestilling, via beordring, datainnsamling gjennom transportoppdraget, til kontroll, fakturering og analyse.

– Siden vi jobber mye med massetransport, fra lasting på produksjonsfabrikk til legging, er det et viktig moment at systemet er live. Vi kan følge med fra kontoret og se at det går så effektivt som mulig. Dette er spesialbiler, og for å ha inntjening må vi utnytte den maksimalt. Da må vi spille på lag med entreprenørene.

Og spille på lag gjør så definitivt systemene fra Zeekit. De er sågar utviklet av et lag.

– En stor fordel med CollectorPro-løsningen er at det ble utviklet sammen med en entreprenør. Da er man umiddelbart sikret en forståelse av behovene ute. Ikke bare hvilke behov økonomiavdelingen har i ettertid, fortsetter Nore.

Se hvordan systemet CollectorPro fungerer her:

Forbedret økonomi

Økonomien er også betydelig forsterket.

– Utnyttelsesgraden øker bilens effektivitet med rundt 20 prosent. Og er det forhold som gjør at bilen ikke kan jobbe med asfalt, kan vi enkelt omdisponere den til andre oppgaver, sier han.

Nore anbefaler alle som ønsker å utnytte flåtene sine maksimalt å prate med Zeekit.

– Da vi satte oss ned sammen for å definere hva vi hadde behov for, oppdaget vi raskt at de allerede hadde systemet vi trengte. Da slapp vi utviklingskostnader, og kunne heller skreddersy et program til oss. Det gjør oss enda mer ajour enn tidligere, sier Nore.

Utviklet for 40 millioner

COLLECTOR PRO APP: Sjåførens arbeidsverktøy for digitalisering av asfalttransport er utviklet med fokus på brukervennlighet for sjåførene.

Tilbake på Rosenholm forteller drifts-direktør Robert Bengtsson-Fosen at potensielle kunder ofte blir overrasket over hvor fleksible løsningene de tilbyr er.

– Vi har brukt rundt 40 millioner på å lage et stort rammeverk som inneholder det meste av muligheter. Det som skiller CollectorPro fra mye annet er at vi kan definere prosesser og bestemme om en arbeidsordre skal gå til en arbeidsformann, eller til noen andre. Vi har roller som styrer tilgang ned til hvert enkelt felt i et skjema. Vi kan legge opp objektdatabaser med alle artiklene til en transportør, eller typene masse han kjører. Det høres avansert ut, og det er det selvsagt, men for brukeren skal det være enkelt. Vi setter oss ned med kunden og bygger et spesifikt system etter hvilke behov kunden har.

Men avansert betyr ikke nødvendigvis dyrt, ifølge Bengtsson-Fosen.

– Dette er ikke utvikling, det er konfigurering. Vi kan lage avanserte løsninger for kundene i løpet av et par uker, og det er de ikke vant til. Ofte tar det et halvt år å lage et system, men vi har mulighetene til å lage skreddersydd hyllevare på kort tid, sier han.

Hårete mål

Zeekit AS tilbyr et bredt spenn av produkter tilpasset transport- og -logistikkbransjen. Alle trenger kjørebok. Mange trenger flåtestyring. Også avvikshåndtering og arbeidsordrer er det svært mange som har behov for. Bengtsson-Fosen & co har fått de fleste spørsmålene før.

– Mange bedrifter tenker at de selv er spesielle, og det er de sikkert. Men vi har gjerne sett de fleste behov eller utfordringer før. Vi kan i alle fall dekke 98 prosent av behovene der ute med det vi tilbyr, så hvorfor skal man utvikle noe lignende selv og betale i dyre dommer for det, spør han retorisk.

Samtidig lover han å jobbe videre for å også kunne dekke de to siste prosentene.

– Vi har mange konkurrenter som har vært i markedet lenger enn oss, men ingen har det dynamiske rammeverket vi har. Når behovene og kravene endrer seg så raskt som de gjør i våre tider, så må vi også ha et system som kan endres raskt. Det er derfor jeg har fullstendig tro på at vårt system skal bli den standardiserte løsningen for masse- og asfalttransport, avslutter en offensiv Robert Bengtsson-Fosen.

Dette er en annonse produsert av Native Media for Zeekit AS.

Powered by Labrador CMS