Annonsørinnhold for PostNord

VÆR TIDLIG UTE: I år er det ekstra viktig å starte julegave-handelen tidlig. Helst i går.

I år vil flere handle julegaver på nett – derfor bør du starte nå

Denne julen kan vi ikke stresse rundt på stappfulle kjøpesentre i siste liten. Skal du rekke å komme i mål, bør du starte nå.

Publisert Sist oppdatert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nøkkeltall

  • 90% vekst i hjemlevering etter sommerferien.
  • 45% vil handle opp til 50% av julegavene på nett i år.
  • 25% sier de vil starte julegavehandelen på nett allerede nå (to måneder før jul).

Julen i år blir annerledes uansett hva vi gjør, men julepresangene behøver ikke være et av problemene

Victoria Rummelhoff, markedsanalytiker PostNord.

– Julen i år blir annerledes uansett hva vi gjør, men julepresangene behøver ikke være et av problemene. Derfor råder vi alle til å starte julegavehandelen allerede nå, sier Victoria Rummelhoff, markeds-analytiker i PostNord.

Siden nedstengningen av samfunnet i mars, har netthandelen hatt en enorm vekst. Derfor er det også spådd at flere enn tidligere vil handle julegaver på nett i år.

I en undersøkelse utført av Norstat på vegne av PostNord, sier kun 6 prosent at de ikke netthandler i det hele tatt.

For å minske belastningen på kjøpesentre og i butikker, må flere av oss starte julehandelen tidligere enn før. Det gjelder både i butikker og nettbutikker. Handler «alle» på nett i siste liten, vil lange køer danne seg utenfor utleveringsstedene i stedet for utenfor kjøpesentrene, og du kan risikere å ikke få pakkene levert i tide.

– De fleste anslår at de vil handle 25 prosent av presangene på nett i år, og vi tror både andelen og antallet som handler på nett kan bli enda høyere. Vår undersøkelse ble utført i midten av oktober, men siden har smitte-tallene gått opp. Det tror vi kan føre til at enda flere julepresanger blir kjøpt digitalt, sier Rummelhoff.

– START NÅ: Om alle handler i siste liten, kan du risikere å ikke få pakkene dine i tide. Derfor bør du starte julehandelen allerede nå, sier Victoria Rummelhoff, markedsanalytiker i PostNord

For å unngå lange køer på utleveringsstedene, bør du derfor starte julegavehandelen på nett allerede nå. Husk å hente pakkene raskt, ha hentekoden klar og hold avstand til dem rundt deg.

Flere menn bør starte tidligere

Vi ser at menn i større grad handler i siste liten, og faktisk sier 7 prosent av mennene at de ikke skal handle julegaver i det hele tatt

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men kvinner starter gjerne julegavehandelen tidligere enn menn. Mens 30 prosent av kvinnene sier de vil starte handlingen to måneder eller tidligere, er det kun 21 prosent av mennene som sier det samme.

– Vi ser at menn i større grad handler i siste liten, og faktisk sier 7 prosent av mennene at de ikke skal handle julegaver i det hele tatt. Hvis det stemmer, er det nok flere som blir skuffet på julekvelden. Her synes jeg vi kan utfordre mennene, og forsøke å få flere av dem på banen tidligere, sier Rummelhoff.

ENDRING: Annerledesåret 2020 har gjort at også måten vi handler på har forandret seg mye.

Flest ønsker å hente pakkene i butikk, men ikke de yngste

Måten vi handler på har forandret seg mye i løpet av 2020. Pandemien har bidratt til et tydelig skifte, og mange som aldri har handlet på nett har gjort det for første gang i år.

Det kan tenkes at de yngre ikke går like ofte i butikken, mens de voksne synes det er praktisk å hente pakkene der, siden de likevel skal dit

– Vi ser en stor økning både i antall pakker som leveres til utleveringssted og pakker levert hjem. I dag er det flest som ønsker å hente pakker i butikk, men det kan forandre seg de neste årene. De yngste foretrekker nemlig hjemlevering, påpeker markedsanalytikeren.

Tallene viser at de som bor i store husstander i større grad ønsker hjemlevering, og at spesielt yngre mennesker (15-29 år) ønsker pakkene sine levert helt hjem.

– Det er vanskelig å si hva som er årsaken, og om preferansene vil forandre seg. Det kan tenkes at de yngre ikke går like ofte i butikken, mens de voksne synes det er praktisk å hente pakkene der, siden de likevel skal dit. Det kan også være et forbrukerskifte vi ser, og at de som vokser opp nå vil ha pakkene sine levert hjem også i fremtiden, sier Victoria Rummelhoff.

Uansett hvilket leveringsalternativ du benytter, oppfordrer PostNord til å starte handelen allerede i dag.

Powered by Labrador CMS